Zespół Szkół nr 2 im. Prymasa Tysiąclecia w Markach
“Od siebie trzeba wymagać najwięcej.” Stefan Wyszyński


Lekcja gotowania w języku angielskim

18 listopada grupa uczniów z klasy VIIc spędziła popołudnie w Centrum Aktywności Fabryczna 3 w Markach podczas zajęć języka angielskiego. W ramach innowacji uczniowie wzięli udział w lekcji gotowania w języku angielskim.

Na początku uczniowie poznali nazwy sprzętów i narzędzi w języku angielskim niezbędnych w kuchni. Później przeszliśmy do dużo ciekawszych i smaczniejszych rzeczy 😉

Wspólnie przygotowaliśmy banana bread, czyli tradycyjny amerykański chlebek bananowy.

Poniżej podajemy przepis w języku angielskim. Spróbujcie sami!

INGREDIENTS AND RECIPE

  • 4 bananas - peeled and mashed
  • 75 g of melted butter
  • 1 teaspoon of baking soda
  • Pinch of salt
  • 3/4 cup of sugar
  • 1 large egg, beaten
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1 1/2 cups of all-purpose flour

1) Preheat the oven to 175°C, and butter a loaf pan
2) In a mixing bowl, mash the bananas with a fork until completely smooth. Stir the melted butter into the mashed bananas.
3) Mix in the baking soda and salt. Stir in the sugar, beaten egg, and vanilla extract. Mix in the flour.
4) Pour the batter into your prepared loaf pan. Bake for about 40-50 minutes.
5) Remove from oven and let cool in the pan for a few minutes. Then remove the banana bread from the pan and let cool completely before serving. Slice and serve.

przyg. N.Jarzynka