Zespół Szkół nr 2 im. Prymasa Tysiąclecia w Markach
“Od siebie trzeba wymagać najwięcej.” Stefan Wyszyński


Jesienne dary sadów, pól i lasów

W ramach realizacji tematu kompleksowego "Jesienne dary sadów, pól i lasów" w naszym przedszkolu zostały zorganizowane zajęcia kulinarne pod tytułem:

  1. Pyszna i zdrowa sałatka owocowa
    Sezon na pyszne owoce trwa! Grupa Sówek i Biedronek wiedząc jak ważne jest włączanie owoców do codziennej diety, postanowiły przygotować sałatkę owocową. Były przygotowania (mycie rąk i owoców) krojenie, mieszanie i... degustacja. Sałatka smakowała wszystkim – nie wiem czy dlatego, że owoce były pyszne, czy dlatego, że sami ją przygotowaliśmy?
  2. Pieczenie chleba
    W grupie Pszczółek odbyły się zajęcie poświęcone tradycji pieczenia chleba.
    Celem zajęć było poznanie kolejnych etapów jego powstawania, począwszy od siewu zboża poprzez zbiory i wypiek w piekarni. Dzieci poznały także różne rodzaje mąki oraz ciemnie i jasne pieczywo.
    Zwieńczeniem zajęć był wypiek chleba w przedszkolu. Z pomocą przyszła nam maszyna do wypieku chleba, która nieco przyśpieszyła i ułatwiła wypiek chleba w warunkach przedszkolnych. Świeży, chrupiący chleb smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki.

przyg. E.Pszczoła